Kaş

KaşArkeolojik buluntular ile kanıtlanan Habesos adı, antik kentin en eski adıdır. Antik kent tarihte Antiphellos ismi ile anılmıştır. Karia ve Likya Bölgeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan yolların kesişme noktasında bulunan Antiphellos, aynı zamanda bir ticaret limanı özelliği taşımaktadır. Makedonya Kralı Büyük İskender’in Anadolu seferi sırasında, Krallığın egemenliği altına girmiştir. İskender’in genç yaşta ölümünden sonra bölge, Seleukoslar’la Ptolemaioslar arasında el değiştirmiştir.

Antik kent, Roma Döneminde önem kazanmış ve Bizans Dönemi’nde Piskoposluk merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Arap akınlarına uğramış daha sonra Anadolu Selçuklu topraklarına dahil olarak Andifli adını almıştır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Tekeoğulları Beyliği yönetimi ele geçirmiş, daha sonra Osmanlı Devleti ilçeyi Yıldırım Beyazıt döneminde topraklarına katmıştır.

Kaş ilçesinin yüzölçümü 2.231 km² dir. Batıda Eşen Çayı ile Fethiye’den ayrılır. Doğuda Kale ( Demre )  kuzeyde ise Elmalı ilçelerine komşudur. Antalya’ya 168 km. mesafede ve Akdeniz’de Meis Adası ile karşı karşıya olup, bu ada vasıtasıyla Yunanistan ile komşudur. Meis’e uzaklığı 1300 m. dir. Kaş’ın sahil uzunluğu 70 km. civarındadır. 2015 Verilerine göre Kaş nüfusu 56.386 dır.

Kaş’ta Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Deniz seviyesinden 700 m. yüksekliğe kadar Akdeniz iklimi etkisi görülmekle birlikte yüksek kesimler ise Karasal iklim etkisindedir. Gömbe’de Komba antik kenti ve 13 km. uzaklıkta Nisa antik kenti bulunmaktadır. Ayrıca Kaş içinde Kandyba antik kenti vardır. Bunların haricinde Kaş’a 12 km. uzaklıktaki Phellos antik kenti görülebilir.

Kaş çevresindeki önemli yerlerden biri de Kekova’dır. Kekova’ya Kaş’tan tekne ile gidildiği gibi karadan üç Üçağız’a gidilip kayıkla da gezilebilir. Burada batık şehir görülebilir. Kaş’ın etrafında adı bilinen Istlada, Apollonia, İsinda, Kyaenai gibi antik kentler yanında ismi bilinmeyen birçok harabe yeri daha vardır.